Cliënt SDW tekent huur- en zorgovereenkomst Beschermd Thuis

Eind juli heeft een cliënt de huur- en zorgovereenkomst getekend voor één van de locaties van SDW, waar cliënten met een Beschermd Thuis-indicatie een ruimte kunnen huren en begeleiding ontvangen van SDW. Dit is een mooie stap in de extramuralisering van de zorg. 

SDW gaat uit van een samenleving waarin iedereen zo zelfstandig mogelijk mee kan doen. We bieden begeleiding, ondersteuning en behandeling, zodat de cliënt binnen zijn mogelijkheden zo zelfstandig mogelijk kan leven.  Meedoen in de maatschappij en zelf regie voeren waar mogelijk, zijn daar een belangrijk onderdeel van. We kijken naar wat iemand wel kan en wil, naar talenten en mogelijkheden. Dat doen we samen met de mensen om de cliënt heen. 
Onze visie sluit aan bij een landelijke tendens waarbij de overheid streeft naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Het hebben van eigen regie en zelfstandigheid hoort daarbij met als doel de zelfredzaamheid te bevorderen. Daarnaast is landelijk een bewustwordingsproces gaande over hoe we de zorg duurzaam en toekomstbestendig kunnen maken. Er wordt gekeken of er meer zorg thuis aangeboden kan worden. Zo zelfstandig mogelijk, met eigen regie waar mogelijk en vanuit het principe ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’.  

Traject naar Beschermd Thuis 
Het pad naar een Beschermd Thuis-indicatie is vaak intensief en uitdagend, zowel voor de cliënt als voor zijn vertegenwoordigers. Onze cliënt is een jongvolwassene met een licht verstandelijke beperking.  Zijn behoefte aan een veilige en begeleide woonomgeving was duidelijk, en dankzij de inzet en samenwerking van alle betrokkenen is deze stap nu werkelijkheid geworden. 

Met de Beschermd Thuis-indicatie wil SDW mensen met psychiatrische en sociaal-maatschappelijke uitdagingen ondersteunen om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Dit initiatief streeft naar kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg dicht bij huis. Voor onze cliënt betekent dit dat hij zelfstandig leert leven, zijn huur- en woonkosten zelf betaalt, en verantwoordelijk is voor zijn eigen levensonderhoud. SDW biedt begeleiding en staat 24/7 klaar om hem te ondersteunen vanuit de woonlocatie, wat deze grote stap een stuk beheersbaarder maakt. 

Trots op interne samenwerking 
Het realiseren van deze Beschermd Thuis-overeenkomst was een leerproces voor SDW. Dit is de eerste keer dat wij dit product aanbieden. Het interne proces was een zoektocht. Verschillende collega's hebben nauw samengewerkt om het traject goed vorm te geven.  

Mooie ontwikkeling
Dit is een belangrijke stap in de extramuralisering van zorg. Door cliënten de mogelijkheid te bieden om in een beschermde, maar toch zelfstandige omgeving te wonen, verleggen we de grenzen van traditionele zorg. We leren voortdurend van deze ervaringen en gaan de opgedane kennis gebruiken om toekomstige trajecten te verbeteren en uit te breiden. Dit succesverhaal markeert het begin van een nieuwe benadering binnen SDW, waarin we blijven streven naar de beste ondersteuning voor onze cliënten, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. 

Liever iemand persoonlijk spreken?
Kom in contact met een van onze medewerkers

Plan een afspraak met een van onze medewerkers, of stel gewoon eerst wat vragen.