Waarom?
SDW zet zich in voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen (participeren), ongeacht of iemand een beperking heeft. Een samenleving waarin iedereen een betekenisvol leven kan leiden. Meedoen in de maatschappij en zelf regie voeren waar mogelijk, zijn daar een belangrijk onderdeel van. We kijken naar wat iemand wel kan. We richten ons op de vaardigheden, talenten en kansen van de cliënt. Dit versterkt het zelfvertrouwen en ook de motivatie, omdat de cliënt zelf meerwaarde geeft aan zijn leven.
Zorgmedewerkers, ouders, familie, vrienden, vrijwilligers; alle betrokkenen bij de cliënt hebben een verantwoordelijkheid cliënten hierin te ondersteunen. Het stimuleren van het behoud of versterken van de eigen regie en zelfredzaamheid is daarbij essentieel. Het gaat dan om het zelf kunnen beslissen over wat de cliënt wil (eigen regie) en het bevorderen van zelfredzaamheid.
Zorg anders Organiseren
We gaan de zorg en begeleiding anders organiseren. Vanuit de overtuiging dat iedereen mee kan doen in de maatschappij, ondanks een beperking. We hanteren daarbij het uitgangspunt ‘zelf tenzij, thuis tenzij en digitaal tenzij’. Om dat uitgangspunt te realiseren, stelt de SDW professional 5 vragen aan de cliënt:
1. Wat kan de cliënt zelf?
2. Welke techniek of welk hulpmiddel helpt de cliënt?
3. Wat kunnen mantelzorgers? Wat kan het netwerk?
4. Wat kunnen de vrijwilligers?
5. Wat kan de (zorg) professional en wat kan die de cliënt (opnieuw) aanleren?
De vijf stappen van eigen regie en zelfredzaamheid.
Zelf waar kan, samen waar nodig
Zorgprofessionals, cliëntvertegenwoordigers, mantelzorgers, andere mensen uit het netwerk van de cliënt en vrijwilligers hebben als betrokkenen bij de cliënt de verantwoordelijkheid hem te ondersteunen. We kijken hoe we zij aan zij met elkaar kunnen samenwerken. Door deze samenwerking versterken we de eigen regie en bevorderen we de zelfredzaamheid van de cliënt.
Het is belangrijk in beeld te brengen wat cliënten, hun netwerk (de belangrijke personen om de cliënt heen) en vrijwilligers nodig hebben om deze rol te kunnen invullen. Daar waar de kennis en ervaring van de SDW zorgprofessional noodzakelijk is, voegen we die toe. Waar innovatie mogelijk is, zetten we dat in.